Farligt gods-databas på nätet och i mobilen

Begränsad mängd

Begränsad mängd

Gods som är förpackat i tillräckligt små mängder kan transporteras som begränsad mängd. Godset skall då förses med följande etikett:

Denna etikett gäller från och med 2011. Fram till 2015 kan även äldre former av etiketter förekomma, t.ex. LQ eller UN-nummer. De skall dock alltid vara i neutral färg och ej innehålla tilläggsbilder som övriga ADR-etiketter.

Overpack

Om kollin placeras i en overpack ska denna förses med märkning och ordet ”overpack” såvida inte all märkning syns igenom dess overpack.
Om innerförpackningarna innehåller vätska ska ytterförpackningen och eventuell overpack förses med riktningspilar.

Flera etiketter

Då någon av de vanliga ADR-etiketterna (klass 1-9) förekommer på godset kan det inte klassas som begränsad mängd, såvida det inte har/ska fraktas vidare med flyg eller båt.
Om så är fallet, och godset är märkt med både begränsad mängd-etiketten och någon av klassetiketterna, skall det tolkas som begränsad mängd på väg.

Märkning av transportenheter och containrar

Om den totala bruttovikten av farligt gods som är förpackat i begränsad mängd ej överstiger 8 ton per transportenhet behöver transportenheten ej förses med skyltar.

I annat fall skall transportenheten förses med antingen vanliga orange ADR-skyltar eller med skyltar med symbolen för begränsad mängd (minst 25×25 cm). Givetvis gäller detta enbart under förutsättning att man inte samtidigt transporterar annat farligt gods som ej kan betraktas som begränsad mängd.

Dokumentation

Godsdeklaration för begränsad mängd krävs endast vid transport till sjöss.

Läs mer

Läs mer hos MSB

2 Svar på “Begränsad mängd”

 • Tommy Adolfsson skriver:

  Hej,
  Vi på Swedish Match i Tidaholm skulle behöva ett tryckunderlag för att märka vårt emballage enligt symbolen ovan, begränsad mängd, finns denna att få som pdf?
  Mvh
  Tommy Adolfsson
  Purchase/Planning
  +46 502 165 14 (office) | +46 733 508 266 (mobile)
  Swedish Match | Lights International
  Box 84 | SE-522 22 Tidaholm, Sweden | Visiting address: Västra Drottningvägen 15

 • Samatar Abdalla skriver:

  Hej kan jag transportera begränsad mängd i en buss med människor?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.